Sözleşmeli personel ile kadrolu memurların eşitlenmesi hakkında kanun teklifi

Sözleşmeli personel ile kadrolu memurların eşitlenmesi hakkında kanun teklifi
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi verildi. Teklif ile 4b’li sözleşmeli personel sigortalılarının prim ödeme gün sayısının 4a’lı kadrolu memurlarla eşitlenmesi sağlanmıştır

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi. Teklif ile; 4/b li sigortalıların prim ödeme gün sayısının 4/a'lı sigortalılarla eşitlenmesi düzenlenmektedir.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlik Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve gerekçesi ekte sunulmuştur. 
Gereğini saygılarımla arz ederim. 

Kamil Okyay SINDIR /İzmir Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 

Sosyal güvenlik reformu ile prim ödeme gün sayısı, 4a'lı sigortalılar için 7.200, 4b'li ve 4c’li sigortalılar için 9.000 gün olarak belirlenmiştir. Bu sigortalılar içinde 4c’li sigortalılar iş güvencesi en yüksek olan sigortalılardır ve 9000 günlük prim ödeme gün sayısı onlar açısından normal görülmektedir. 

Çalışma güvencesi ve ihtimali en düşük olan hizmet akdine tabi olarak çalışan 4a’lılar için öngörülen 7.200 prim günü ise makul düzeydedir. 4b'liler ise muhtarlar, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile tarımsal faaliyette bulunanlardan oluşmakta olup, bu kapsamda çalışanların iş güvencesinin devlet memurları ile bir olduğunu düşünmek mümkün değildir. Ayrıca, 4a’lı sigortalıların sigorta primleri işverenleri tarafından yatırılmakta iken 4b'lilerin sigorta primleri kendileri tarafından yatırılmaktadır. 

Kanun teklifimiz ile; ülkemizde esnaf ve sanatkârların faaliyet sürelerinin kısalığı ve iflas etme oranlarının yüksekliği de göz önünde tutulduğunda 4b’li sigortalılarının prim ödeme gün sayısının 4a’li sigortalılarla eşitlenmesi sağlanmıştır. 

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 28 nci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “(a) bendi” ibaresi yerine “(a) ve (b) bentleri” ibaresi şeklinde değiştirilmiştir. 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
7 Yorum