Üniversite Daire Başkanlarının Makam ve Görev Tazminatı Talebi

Üniversite Daire Başkanlarının Makam ve Görev Tazminatı Talebi
Üniversitelerde Daire Başkanlıkları; öğrenci işleri, eğitim öğretim, araştırma, inceleme, satın alma, atama, nakil, kültürel etkinlikler, strateji, ihale, maaş, bakım onarım, inşaat iş ve işlemleri gibi üniversitelerin temel ve olmazsa olmaz faaliyetlerinin düzenli ve verimli yürütülmesinde birinci derecede sorumlu olmalarıyla hayati öneme sahiptirler. Doğrudan Rektöre ve Genel Sekretere bağlı olarak hizmet yürüten üniversite daire başkanlıklarının, bakanlıklardaki genel müdürler düzeyinde iş hacmi ve sorum

Ayrıca bakanlıklardaki daire başkanlarının büyük bir çoğunluğu ilgili kanunlara göre “Harcama Yetkilisi ve İhale Yetkilisi” sıfatını taşımazken, üniversitelerde görev yapan daire başkanlarının ise yukarıda sayılan iş yüklerine ek olarak “harcama yetkililiği / ihale yetkililiği” görevleri de bulunmaktadır. Ülkemizdeki birçok üniversitenin bütçesinin bakanlıklarla yarışır seviyede olduğu düşünüldüğünde bu bütçelerin getirdiği ağır yükümlülük üniversite daire başkanları tarafından farklı görevlerle üstlenilmekte, üniversite daire başkanları yaptıkları işlemlerde mali, idari, cezai ve hukuki açıdan birinci derecede sorumluluk taşımaktadırlar.

Ancak; yukarıda sayılan ağır sorumluluklara sahip olan üniversite daire başkanları uzun zamandır uğradıkları haksızlığın bugünlerde de devam ettiğini düşünmektedirler. Şöyle ki; 

657 sayılı Kanun'un IV Sayılı Makam / Görev / Görev Tazminatı Cetveli'nde; “birinci dereceli kadroya atanmış olmak şartıyla; Başbakanlık, Bakanlık, Müsteşarlık, Kurum Başkanlığı ve Müstakil Genel Müdürlüklerin merkez teşkilatı Daire Başkanı kadrolarına atananlar (Bütçe Dairesi Başkanı dahil), Gelir İdaresi Grup Başkanı, Milli Kütüphane Başkan Yardımcısı, Bölge Müdürleri (Kamu İktisadi Teşebbüsleri, Belediyeler ve bunlara bağlı kurum ve kuruluşlar hariç), Gümrük Müsteşarlığı Başmüdürleri, Üniversite Genel Sekreterleri ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılarının 2000 gösterge rakamının maaş katsayısıyla çarpımından oluşan tutar kadar Makam / Görev tazminatı alacağı” hükmüne yer verilmiştir.

02.11.2011 tarihli ve 666 sayılı KHK ile “kamuda eşit işe eşit ücret ilkesi” gerekçe gösterilerek aynı unvan ve aynı kadroda olanların farklı ücret almasının önüne geçilmesi öngörülmüştür. Ancak 666 sayılı KHK ile yapılan düzenlemeler neticesinde, üniversitelerde görev yapan daire başkanları dışındaki tüm kamu kurum ve kuruluşlarında (Bakanlıklar, Müstakil Genel Müdürlükler, Müsteşarlıklar, Belediyeler, İl Özel İdareleri) görev yapan aynı unvana sahip Daire Başkanlarına “Makam / Görev Tazminatı” verilirken aynı unvanlı Üniversite Daire Başkanlarına ise “Makam / Görev Tazminatı” verilmemiştir.
Üniversite daire başkanlarının; yukarıda yer verilen hükümler kapsamına alınmaması ve diğer tüm kamu idarelerindeki daire başkanlarına 2000 puan üzerinden Makam / Görev tazminatı ödenip; yaptıkları ağır işlere ek olarak mali sorumluluklar da taşımaları yüzünden daha riskli görev yapan üniversitelerdeki daire başkanlarına bu tazminatın ödenmemesi ile gerek çalışırken gerekse emekliliklerinde ciddi bir haksızlığa sebebiyet verilmiş ve Anayasamızın “Kanun Önünde Eşitlik” başlıklı 10’uncu maddesine aykırı hareket edilmiş olmaktadır.

Aşağıdaki tabloda Üniversite Daire Başkanlarına yapılan haksızlık bariz bir şekilde görülmektedir:

DAİRE BAŞKANLARI SON DURUM TABLOSU – Temmuz 2022
Daire Başkanlığı Olan
Kurumlardan BazılarıUnvanıYeni Ek GöstergeMakam / Görev Tazminatı 
BakanlıklarDaire Başkanı4200Alıyor
Bakanlıklara Bağlı KuruluşlarDaire Başkanı4200Alıyor
Yükseköğretim Kurulu (YÖK)Daire Başkanı4200Alıyor
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)Daire Başkanı4200Alıyor
ÜniversitelerDaire Başkanı4200Almıyor
Sosyal Güvenlik KurumuDaire Başkanı4200Alıyor
KİT’ler (Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü)Daire Başkanı4200Alıyor
Büyükşehir BelediyeleriDaire Başkanı4200Alıyor

Üniversite daire başkanlarının ortak talebi; üniversite daire başkanlarının özlük hakkı olan “Makam/Görev Tazminatını”, devletimizin “adalet” ve “eşit işe eşit ücret” prensipleri gereği vererek bu haksızlığı gidermesidir. Hâlihazırda Türkiye’de toplamda 131 devlet üniversitesi ve her üniversitede sekiz daire başkanı (131 x 8) toplamda ise 1.048 Daire Başkanı olması sebebiyle, üniversite daire başkanlarının bu talebi devletimize büyük bir maddi külfet de oluşturmayacaktır. 

Talebimiz doğrultusunda kanun maddesi aşağıdaki şekilde revize edildiğinde sorun kolay bir şekilde çözülmüş olacaktır:

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun IV sayılı Makam / Görev Tazminatı Cetvelinin 7. Sırasına, birinci dereceli kadroya atanmış olmak şartıyla, Üniversite Genel Sekreterleri ibaresinden sonra gelmek üzere “Üniversite Daire Başkanları” ibaresinin de eklenmesi gerekmektedir.

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
5 Yorum