15 hizmet yılını tamamlayan astsubaylar hakkında kanun teklifi

15 hizmet yılını tamamlayan astsubaylar hakkında kanun teklifi
Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi. Teklif ile, fiilen 15 hizmet yılını tamamlayan astsubaylara eğitim, sevk ve idare kıdemi verilmesi amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifim ve gerekçesi ilişikte sunulmuştur. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. 7 Ocak 2022 Murat BAKAN / İzmir Milletvekili

GENEL GEREKÇE 

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nda astsubay tanımı aşağıdaki gibi yapılmış ve astsubaylara eğitim, sevk ve idare görevinin yanı sıra diğer idari işlerde subaya yardımcı olma görevi verilmiştir. 

Astsubaylar; 

Ek Madde 21-Türkiye Cumhuriyeti Ordusunun Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı kadrolarının ast komuta kademelerinde eğitim, sevk ve idare ile diğer idari işlerde subaya yardımcı olarak görevlendirilen askerî şahislara, astsubay adi verilir. 
Bir ülke için millî güvenliğin önemi ve bu ihtiyacın karşılanması bakımından ordunun varlığı vazgeçilmezdir. Millî güvenliğin sağlanması ve devletin bekası adına hayati bir rol üstlenmiş olan ordu, telafisi mümkün olmayan zararlara yol açmamak için daima hazır bulunmak zorundadır. Hazır olmak; yeni koşullara göre kendini sürekli yenileme, eğitim, uygun bir teşkilatlanma, içselleştirilmiş etkili bir disiplin ve yüksek moralle mümkün olur. 

Türk Silahli Kuvvetleri Personel Kanunu'nun 36'ncı maddesinde subaylara farklı isimler altında : verilecek kıdemler hüküm 
altına alınmıştır. Yine aynı Kanun'un 83 üncü maddesinde astsubayların alacağı kıdemler belirtilmiştir. Ancak, astsubayların alacağı belirtilen kıdemler 36 madde hükümlerine nazaran çok sınırlı kalmıştır. 

Teklifimizdeki eğitim, sevk ve idare kıdeminin yasalaşmasıyla, astsubaylar açısından mevcut bulunan haksızlığın giderilmesi sağlanacaktır. Böylece, astsubayların, hem kendileri hem de Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanliği personelinin eğitim seviyelerinin artırılması anlamında önemli kazanımlar sağlanması amaçlanmaktadır. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Madde ile; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında fiilen 15 hizmet yılını tamamlayan astsubaylara eğitim, sevk ve idare kıdemi verilmesi amaçlanmıştır. 
MADDE 2- Yürürlük Maddesidir. 
MADDE 3- Yürütme Maddesidir. 

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ PERSONEL KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 83 üncü maddesine dördüncü fikrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fikralar eklenmiştir. 
"Fiilen 15 hizmet yılını tamamlayan astsubaylara; eğitim, sevk ve idare kıdemi olarak bir yıl kidem verilir. 
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce bu görevleri üzerinden emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı ile dul ve yetim aylığı alanlar hakkında da aynı usul ve esaslar çerçevesinde uygulanır. 
Bu nasıp ilerlemesinden ötürü meydana gelecek; terfi, rütbe kıdemliliği ve kademe ilerlemesinden dolayı eski maaş farkları ödenmez." 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.