Kamudaki tüm engelli memurlara 3600 ek gösterge teklifi

Kamudaki tüm engelli memurlara 3600 ek gösterge teklifi
Kamudaki engelli personelin, emeklilik döneminde 3600 ek göstergeden faydalanması için kanun teklifi Meclise sunuldu. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi. Teklif ile, 657 sayılı Kanun kapsamında istihdam edilen engelli personele, sahip olduğu unvan fark etmeksizin 3600 ek gösterge hakkı verilmesi amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA 
Devlet Memurları Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasma Dair Kanun Teklifi ve gerekçesi ilişikte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. 22.02.2022 Mahmut Tanal / İstanbulMilletvekili

GENEL GEREKÇE 
Ulusal Engelli Veri Sistemine göre ülkemizde olan engelli sayısı; 1.414.643'ü erkek, 1.097.307'si kadın olmak üzere toplam 2.511.950'dir. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'nin 27. maddesinde engellilerin istihdamı ile ilgili olarak bir düzenleme öngörülmüştür. İşbu madde hükmüne göre engelli vatandaşlarımız diğer vatandaşlarımız ile eşit koşullar altında çalışma hakkına sahip olmalıdır. Bu hak ile engellilere yönelik aynmcılığm önlenmesi, açık, bütünleştirici ve erişilebilir bir iş piyasası ve çalışma ortamında serbestçe seçtikleri bir işte çalışma fırsatını da içerir. Yine aynı madde hükmü ilgili Sözleşmeye taraf devletlere engellilerin kamu sektöründe istihdam etme yükümlülüğü yüklemiştir. 

Engelli vatandaşlarımız hayatlanm idame ettirebilmeleri açısından iş hayatına dâhil olma süreçlerinde birçok zorluklarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'ne göre engelli bireyler herkesle aynı hak ve özgürlüklere sahiptir. Bu hak ve özgürlüklerden tam ve eşit olarak yararlanılması için alınması gereken tüm önlemler, devletlerin insan hakları yükümlülüklerindendir. Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir hukuk devletidir. Sosyal devlet anlayışına göre devlet, ekonomik ve sosyal yaşama müdahale etmesi yoluyla, toplumdaki sımf çatışmalannı yumuşatarak, ulusal bütünleşmeyi sağlamayı hedeflemelidir. Dolayısıyla sosyal devlet anlayışı çerçevesinde öncelikli olarak toplumun güçsüz kesimlerine ve elbette herkese insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşam seviyesinin sağlanması gerekmektedir. Anayasamızın 10. maddesinde işe kanun önünde eşitlik ilkesi düzenlenmiştir. Ancak kanun önünde eşitlik ilkesinin toplumdaki dezavantajlı gruplann sorunlanm çözme konusunda yeterli olmaması dolayısıyla pozitif ayrımcılık kabul edilmiştir. Anayasamıza göre çocuklar, yaşlılar, engelliler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için almacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmamaktadır. 

Anayasamızın 49. maddesine göre, 'Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir." Bu hükümdeki herkes kelimesi ile tüm vatandaşlann çalışma hakkına sahip olduğu anlaşılmaktadır. Yine Anayasamızın 50. maddesinin 2. fıkrasında da bedenî veya ruhî yetersizliği olanlann çalışma şartları bakımından özel olarak korunacakları öngörülmüştür. 

Yukanda açıklanan hususlar neticesinde, engelli vatandaşlanmızın gerek çalışma dönemlerinde gerek emekli olduktan sonra rahat bir yaşam sürmeleri, toplumsal birlik ve beraberliğin artırılması için kamuda istihdam edilen engelli ek göstergelerinin yükseltilerek 3600'e çıkarılması gerekmektedir. 

MADDE GEREKÇELERİ 
MADDE 1 - Madde ile kamuda istihdam edilen engelli vatandaşlarımızın gerek çalışırken gerek emekli olduktan sonra insan onuruna yakışır bir şekilde yaşam sürdürebilmeleri amacıyla ek göstergelerinin 3600'e yükseltilmesi hedeflenmektedir. 
MADDE 2 - Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3 - Yürütme maddesidir. 

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 
MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurlan Kanununun 53'üncü maddesine aşağıdaki madde eklenmiştir. 
"Bu Kanun kapsamında istihdam edilen engelli personeller hakkında, işbu Kanunun eki Hizmet Sınıfları İtibariyle Unvan Veya Aylık Alınan Derecelere Göre Ek Göstergeler 
Başlıklı I Sayılı Cetvel 'inde belirtilen göstergeler 3600 olarak uygulanır. " 
MADDE 2 - Bu Kanun yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. 
MADDE 3 - Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
5 Yorum